SDE

Відбулось паломництво до Билич, участь в якому щорічно беруть понад 7-8 тисяч людей [фото]

20 червня 2011
Друк E-mail
19 червня в неділю Всіх святих паломники звідусіль поспішили до відпустового місця у Биличах на Старосамбірщині. Божественну Літургію очолив правлячий архиєрей владика Юліян (Вороновський) у співслужінні єпископа-помічника – владики Ярослава (Приріза) – та близько 20-ти священиків.

«У славних Биличах ми особливим чином поминаємо і почитаємо Пресвяту Богородицю – найбільшу і найпершу між святими,» - наголосив у проповіді владика Ярослав. З огляду на літургійне поминання у цю неділю всіх Божих святих угодників єпископ звернув увагу вірних, наскільки багатою й різноманітною є праведність святих: «У небесній родині святих ми бачимо святих різного звання і стану, різного віку та статі. Серед них є такі, що спасалися у тяжких подвигах апостольства, мучеництва чи пустинного життя; однак серед грона святих є й такі, котрі вгодили Богові, живучи у світі сімейним життям, виконуючи сумлінно щоденні обов'язки» (Див. повний текст проповіді єпископа).

Незважаючи на дощову погоду, на прощу до Билич за приблизними оцінками прибули близько 8-9 тисяч вірних. У суботу пішою ходою з м. Самбора до відпустового місця прибула молодь, очолювана священиком Тарасом Рисеєм. У вечері під молитву та духовні пісні вони очолили нічні чування, які завершились ранковою Святою Літургією.

"За останній рік стараннями жертводавців та парафіян сіл Билич та Буково вдалось звести стіни та купол паломницької каплиці," – зазначив у коментарі прес-службі єпархії о. Володимир Нестер – відповідальний за паломницький центр у Биличах. Також споруджено басейн для освячення води, яка витікає з цілющого джерела, та покращено дорогу, яка провадить від села до паломницького місця. На прочанському шляху встановлено фігуру Богоматері на кошти жертводавця Василя Стрепка. Священик висловив вдячність В. Горбовому (Голова Старосамбірської райради), В. Цегеньку (Голова Старосамбірської райдержадміністрації), І. Торському (Генеральний директор «ТКС») та С. Куцю (Директор Старосамбірського лісництва), які відгукнулись на потреби розвитку паломницького центру у Бличах.

Відзначимо, що 30 травня 2010 року під час минулорічної прощі правлячий архієрей владика Юліян (Вороновський) проголосив Неділю Всіх святих днем почитання Билицької ікони Пресвятої Богородиці. У цей день відбувається також загальноєпархіальна проща до Билич.

Довідка

Биличі – невелике село на Старосамбірщині, яке стало відомим завдяки чудотворному джерелу. Згідно з переданням, завдяки молитвам до Пресвятої Богородиці при джерелі зцілилась від недуги зору жінка, чоловік якої на знак вдячності збудував каплицю. Місцевий люд завжди приходив сюди у молитвах до Богоматері зі своїми проханнями та подяками. Наприкінці Другої Світової Війни каплицю зруйнував радянський воїн. Згодом він повернувся сюди зі своїм незрячим сином, щоб відновити каплицю та очистити джерело. Зробивши це, він тричі занурив у воду свого сина і той прозрів.

Наприкінці 1980-х років у Биличах тривали богослужіння священиків підпільної УГКЦ. Звідси й почалось відродження УГКЦ та її вихід з під підпілля.

о. Олег Чупа,
прес-секретар Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Фоторепортаж

фото Андрія Кретовича

Теми: Добромильський деканат, проща, Ярослав (Приріз), Юліан (Вороновський), Биличі

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори