SDE

У Дрогобич приїхали волонтери із Франції

28 квітня 2015
Друк E-mail
Фото прес-служби "Карітас СДЄ"
Минулого тижня, 22 квітня  в Україну, а саме у наше славетно місто Дрогобич прибули шестеро волонтерів із Франції, регіону Бургундія. Метою їхнього візиту є допомога спільноті для бездомних, котра знаходить  неподалік Дрогобича  у селі Рихтичі – «Наша Хата». Самі ж  французькі колеги є учасниками та добровольцями так званого волонтерського руху «Емаус» у Франції.

Нагадаємо, що міжнародний рух Емаус був заснований у Франції в 1949 році. Тоді французький священик Отець П’єр, який також був депутатом купив будинок біля Парижу і заснував там першу Спільноту, членами якої стали люди, що з різних причини опинилися на узбіччі суспільства.Назва «Емаус» походить від назви містечка у Палестині, де відчай перетворився у надію. Вона символізує для нас усіх, віруючих та невіруючих, спільне переконання, що тільки любов може нас об’єднати та вести вперед.

Рух «Емаус» зародився у листопаді 1949 року коли, люди, які усвідомили своє привілейоване становище та соціальну відповідальність у світі несправедливості, та люди, які втратили сенс життя, вирішили об’єднати свої зусилля і почати разом працювати, щоб допомогти одні одним та тим, хто потерпає найбільше, вірячи у те, що власний порятунок приходить через порятунок інших.

Так виникли спільноти, де люди разом живуть і працюють, щоб допомагати іншим. Разом з ними постали групи друзів і волонтерів, щоб продовжувати боротьбу у державному та приватному секторах.

У «Нашій Хаті» шестеро французьких добровольців перебувають вже п’ятий день і плідно та старанно допомагають у розвитку та вдосконаленню спільноти, працюють поруч із безпритульними, розділять з ними свій обід, спілкуються та просто дають цінні поради про те, як орієнтуватись на європейські стандарти при розбудові схожих притулків. Зазначимо, що поки «Наша Хата» є єдиним прихистком для безхатченків у Дрогобицькому районі, тісно співпрацюючи із «Оселею» м. Львів та «Емаус» у Франції.

 «Я вперше в Україні і у вашому місті зокрема. Насправді ваша країна є дуже красивою, незважаючи на конфлікт, який зараз ви переживаєте. У вас є дуже багата  культура та природа, ваші люди дуже і дуже щедрі та щирі, це нас дуже вразило. Щодо міста Дрогобича - то воно без сумніву чарівне з глибокою  культурною спадщиною, як ми встигли побачити. Якщо говорити про «Нашу  Хату», то скажу так: тут є дуже хороший та добрий фундамент для подальшого розвитку, важливо не втратити його і продовжувати покращувати роботу «Нашої Хати» та цілої  ідеї зокрема» - говорить один з французьких добровольців  Клеман  Ремонд.

Зазначимо, що спільнота взаємодопомоги опікується безпритульними та самотніми людьми, котрі за різних життєвих обставин втратили жило та рідних. Тут вони не лише проживають,  але й виконують різні сільсько - господарські  роботи: працюють на полі, саджають овочі,доглядають за худобою,тощо.

«Це чудово, що у Нашій Хаті переймають практику Європи та Франції загалом, коли самі ж учасники спільноти не лише живуть та харчуються, але й привчаються до праці, отримуючи як і задоволення , так і винагороду.» - зазначає Олів’є  відповідальний за команду Емаус.

Також варто згадати, що зовсім недавно, учасники руху Емаус спільно з компаньйонами «Нашої Хати» мали честь зустрітись із владикою Борисом Гудзяком – єпископом Української Греко-Кактолицької церкви у Франції та Бельгії.  Саме він прибув з робочим візитом та Синодом УГКЦ у село Рихтичі Дрогобицького району та одразу впізнав фракомовних колег, дружелюбно та люб’язно поспілкувавшись із ними.

«Для нас і нашої команди є дуже цінний той досвід, який привезли з собою з Бургундії французькі колеги, ми віримо, що це допоможе нам бути кращими, рухатись вперед та розвиватись» - каже директор взаємодопомоги «Наша Хата» Василь Голод.

Маріанна Буяк

Теми: карітас, наша хата

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори