SDE

Завершилася Х-та Міжнародна десятиденна піша проща родин мігрантів-заробітчан із Самбора до Зарваниці

24 серпня 2015
Друк E-mail
www.palomnyk.at.ua
Початок паломництва в Самборі
Архієрейською Літургією у Соборі Зарваницької Матері Божої духовного Марійського відпустового центру "Зарваниця" завершилася ювілейна - Х Міжнародна піша проща родин мігрантів-заробітчан із Самбора до Зарваниці, яка тривала з 14 по 23 серпня 2015 року Божого. Очолив богослужіння епископ-помічник Київської архієпархії УГКЦ, голова Пасторально-міграційного відділу УГКЦ владика Йосиф Мілян у співслужінні з владикою Діонісієм Ляховичем, Апостольським візитатором для українців греко-католиків в Італії та Іспанії, священослужителями - учасниками духовно-формаційного семінару для місіонерів та духовниками прощі "Самбір-Зарваниця".

Близько шестисот прочан та їх рідні, які чисельно долучалися у суботу та неділю, зійшлися на святочній Літургії, щоб дякувати Богу та Зарваницькій Небесній покровительці. А також, спільно помолитися за душу спочилого протоієрея Василя Поточняка, який відійшов у вічність 15 квітня цього року. Отець Поточняк був Пасторальним координаторм українців греко-католиків в Італії, виконавчим секретарем ПМВ УГКЦ, він започаткував Міжнародну пішу прощу мігрантів та їх родин з Самбора до Зарваниці, завжди був її ідейним натхненником. Похований о. Василь Поточняк у єпископській крипті в Зарваниці, де було відслужено панахиду.

14 серпня 2015 року розпочалася Х Міжнародна десятиденна піша проща родин мігрантів із Самбора у Зарваницю, організована Пасторально-міграційним відділом УГКЦ, БФ "Карітас" Самбірсько-Дрогобицької єпархії та паломницькою спільнотою. Близько 450 паломників із Львівської, Івано-Франківської, Вінницької, Волинської, Київської областей та міста Києва зібралися в церкві Різдва Пресвятої Богородиці міста Самбора на Службу Божу та благословення в духовну дорогу до Зарваниці. Отець Ігор Козанкевич, духовний координатор прощі, у співслужінні із десятьма священиками благословили паломників, окроплюючи їх свяченою водою.

Маршрут цьогорічного паломництва відтворив маршрут першої (2006 р.) прощі і проліг через Самбір, Городище, Дорожів, Грушів, Меденичі, Кавське, Лисятичі, Жидачів, Ходорів, Княгиничі, Рогатин, Підвисоке, Бережани, Літятин, Підгайці, Вага, Зарваниця.

Десять спекотних та вимогливих жнивних днів мандрували паломники до Бога. 220 кілометрів вдалося здолати за вісім днів, а в суботу і неділю побувати в обіймах Зарваницької Богоматері. Щодня долучалися нові паломники, чисельність яких скоро перебігла за півтисячу. Найстаршій паломниці - 83 роки, наймолодшій - 4 роки, довірилася Богу прочанка на 8 місяці вагітності, вкотре відважується у десятиденну дорогу незряча паломниця Наталія. Цього року прощею опікувалася найбільша кількість священників: о. Ігор Козанкевич, о. Богдан Лехович, о. Антон Борис, о. Мирослав Пронюк, о. Ігор Швед, о. Олег Чупа, о. Роман Брайковський, о. Михайло Николин, о. Анастасій Кабаль (ЧСВВ), о. Петро Сюсько.

Кожен день дарував незабутні зустрічі з парохіями, які приймали паломників на обід чи нічліг. Ці зустрічі були дуже зворушливими та щирими. Тайну Єлеопомазання паломникам уділяли в Рогатині. Прочани увійшли в це місто, у той день, коли зі сходу привезли полеглого Івана Югана. Проща засвідчила свою підтримку родині полеглого та взяла участь у панахиді.

У середу в день Преображення Господнього паломників очікувала справжня несподіванка - освячення плодів у лоні української природи. У суботу паломників очікувала насичена духовна програма, фестиваль мігратської творчості "Служу, бо люблю", перегляд фільму про прощу 2012 року та свято кукурудзи, підготовлене прочанською молоддю.

Цьогорічну прощу скрасили: парад вишиванок, концерти дітей з міста Самбора "Пісня серця", співачки Оксани Винницької, о. Вітольда Левицького, Тараса Курчика та прочанських талантів.

Паломники мали ласку зустрітися у Зарваниці з митрополитом Тернопільсько-Зборівської єпархії владикою Василієм (Семенюком), побувати на суботній архієрейській Літургії, яку очолив єпископ-помічник Тернопільсько-Зборівської єпархії Теодор (Мартинюк).

У неділю голова Пасторально-міграційного відділу Владика Йосиф (Мілян) привітав паломників у Зарваниці і вручив іменні посвідки від Блаженнішого Святослава шістьом прочанам, які брали участь у всіх 10-ти прощах. Після цього єпископ та інші учасники духовно-формаційного семінару поспілкувалися з прочанами.

Цьогорічна проща проходила під духовним гаслом "Любов від служіння", яке запропонував світлої пам'яті о. Василь Поточняк. Благодать від служіння, радість від служіння - власне це ті найдорожчі дари, які отримали паломники Х Міжнародної пішої прощі родин мігрантів-заробітчан "Самбір-Зарваниця". За це та всі найщедріші ласки - слава Богові! Навіки слава Богові нашому!

Джерело: palomnyk.at.ua

Теми: Діонізій (Ляхович), Йосиф (Мілян), проща

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори