SDE

У Дрогобицькому музучилищі відбувся урок-реквієм присвячений Голодомору 1932-1933 рр.

09 грудня 2016
Друк E-mail
www.ddmu.org.ua
30 листопада у Дрогобицькому державному музичному училищі ім. В. Барвінського відбувся урок-реквієм присвячений Голодомору 1932-1933 рр., організаторами якого були викладачі історії – Костів І. М. та англійської мови – Летнянка О. І.

Захід розпочався з мудрих слів капелана училища, отця Євгена Макогона, який дав зрозуміти всім нам, що пам’ять – це велика сила і ми, згадуючи ці моменти, повинні завжди розуміти трагічні події цих років. Жертв голодомору пом’янули під час панахиди.

Про історичні події цього періоду розповіла Костів Ірина Михайлівна, яка розкрила слухачам ту правду, яку не завжди прочитаєш у публікаціях. Не оминула вона людей, яких не зламав голодомор і радянська дійсність: Івана Світличного (літературознавець, перекладач, дисидент), Євгенію Мірошниченко (оперна співачка, народна артистка України та СРСР), Катерина Білокур (художниця), Дмитра Білоуса (поет). Дала зрозуміти присутнім, що голодомор 1932 - 1933 рр. – це геноцид, штучно створений радянською владою, про який не можна забувати.

Із болем та сумом лунали рядки віршів, прочитані студентами: Регіною Вакс, Христиною Крашевською, Уляною Максимів, Юлією Стебельською, Марією Гавриляк та Вікторією Паращак. Трепетно звучали пісні: «Незнайомий брат» у виконанні Мар’яни Бурими (вокал), Марії Винницької (фортепіано), Мар’яна Карпінського (гітара), Богдана Мовчана (ударні); «Балада про мальви»  - Марта Мазур (вокал), Наталія Федишин (фортепіано), Мар’ян Карпінський (гітара), Богдан Мовчан (ударні); «Свіча» - Христина Крашевська (вокал, бандура), Олеся Кулеша (бандура), Ганна Гриниха (бандура), Вікторія Паращак (скрипка).

Цікаво розповіла про те, як реагував зовнішній світ на події 1932 – 1933 рр. в Україні Летнянка Оксана Іванівна. Зокрема, звернула увагу на такі постаті, яких називають «людьми правди»: Гарета Джонса (англійський журналіст), Джеймса Мейса (американський історик), Мілену Рудницьку (українка – депутат Польського Сейму), Йогана Людвіга Мовінкена (прем’єр – міністр Норвегії, І Президент Ради Ліги Націй), Рафаеля Лемкіна (американський юрист), - які не боялися і писали про події, що відбувалися на Україні.

У виконанні капели бандуристів (керівник – Пришляк О.В.) прозвучала пісня «Лелеки» (соло – Цехмейстер Наталія Василівна та Шкелебей Христина), слова якої написала викладач відділу народних інструментів Кисилевич Т. М., музику –  заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки композиторів України, викладач відділу теорії музики Ластовецький М.А. На завершення було виконано духовний гімн «Боже великий, єдиний» хором училища, під керівництвом Бондзяка Б. Я.

Так, ми, молоде покоління ХХІ століття, не повинні забувати про трагічні події, адже, хто пам’ятає свою історію, той в майбутньому не буде робити таких прикрих помилок. Бо хто знає свою історію, шанує її, здатний жити в майбутньому, зробімо все для того, щоб ніколи за будь-яких обставин подібна трагедія більше не спіткала Україну.

Марта Макух
студентка ІV курсу
відділу оркестрових струнних інструментів
Дрогобицького державного музичного училища ім. В.Барвінського

Теми: Комісія у справах капеланства

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори