SDE

Великопосні реколекції для церковних співців

11 квітня 2019
Друк E-mail
Фото Катехитичної комісії
Як провести реколекції для церковних співців – дяків Сколівського, Дрогобицького, Лішнянського, Підбузького та інших деканатів Самбірсько-Дрогобицької єпархії – із практичною користю? Таке запитання як мету ставив перед собою декан дяківського факультет Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці священик Дмитро Сенейко. Відгукнувшись на пропозицію ректора інституту та Голови катехитичної комісії нашої єпархії протоієрея Миколи Витівського, 8 та 9 квітня 2019 року Божого він розпочав реколекційний вишкіл для більше ніж 40 учасників цього дійства в реколекційному домі Самарянина в м. Дрогобич.

Запропонувати дякам молитовну участь у богослужіннях, які вони, швидше за все, більше жодного разу не молитимуться і не робили цього раніше – ще одна мета реколектанта. Вибираючи і пропонуючи учасникам реколекцій саме такі богослужіння, священик переслідував не лише мету цікавості та незвичності, але й об’єднання різних за традицією та манерою співу дяків. Саме тому в нагоді стали прадавні церковні відправи Обідниці, Великого Повечір’я у Великому пості, Пасій або Чину Страстей Христових та ранкових молитов Святих Отців Церкви із Часослова.

Звичайно, окрім духовних роздумів та настанов про молитву Святих Отців Церкви та штрихи церковного етикету – правил поведінки в Божому храмі під час богослужінь, були також практичні вивчення нових піснеспівів для різних частин богослужінь добового кола. Цікаво, що дяки змогли вивчені мелодії одразу ж таки застосувати на богослужіннях, котрі супроводжували своїм співом під час реколекцій. На Обідниці – це галицький наспів зображальних антифонів; на Повечір’ї та Пасіях – мелодія ірмосів-катавасій тощо.

56910185 2304267523226273 8234486422887727104 o

Варто зазначити, що реколектантом був не лише декан дяківського факультету, але й… самі учасники реколекцій. Адже вони виконували безліч практичних завдань, пов’язаних із церковним уставом богослужінь та співом, а також психологічні вправи для поглиблення відчуття гідності свого церковного служіння. Дехто з учасників реколекцій відгукнувся на завдання від реколектанта скласти свій власний молитовний текст на зразок молитов Святих Отців Церкви, зачитавши їх під час Служби Божої перед Святим Причастям.

Наприкінці реколекцій разом із дяками із кількох деканатів єпархії та студентами та викладачами дяківського факультету Дрогобицького інституту Пресвятої Трійці реколектант помолився акафіст «Слава Богу за все» як квінтесенцію пережитого духовного досвіду під час реколекцій.

За повідомленням Катехитичної комісії 

Теми: Катехитична комісія

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори