SDE

Владика Ярослав: На кожній Святій Літургії ми переживаємо таїнственне ламання Хліба і благодать Слова Божого

11 серпня 2019
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
11 серпня в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, у м. Дрогобичі, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення бр. Роману Копачу, випускнику Дрогобицької духовної семінарії.

Під час проповіді владика Ярослав пояснив євангельську розповідь про те, як Ісус в пустелі помножив п'ять хлібів і дві риби для п’яти тисяч людей (див. повний текст проповіді). За словами проповідника, Христос пригадав цим чудом старозавітну подію, коли Божий народ сорок років подорожував пустелею. "Найважливішою наукою, що її дав Господь Бог тоді своєму народові, було те, що успіх мандрівки ізраїльтян, тобто можливість посісти обітовану землю, не залежить від їхньої здатності долати труднощі. Успіх залежить від Бога, Господь є господарем життя, Він дає воду серед пустелі, життя серед смерті, світло серед темряви, надію серед відчаю", - наголосив владика Ярослав.

Ламаючи хліб у пустелі та помножуючи його для зголоднілого люду, Спаситель пропонує пророчий образ Хліба, яким є Його Тіло, таїнственно присутнє для нас у Пресвятій Євхаристії. "Цей Хліб, розподілений на спомин про Його Смерть і Воскресіння, живить і підтримує нас, що є Його Містичним Тілом – Його святою Церквою", - сказав єпископ.

Далі проповідник навів слова, які під час Божественної Літургії говорить священик, розламуючи Таїнственний Хліб – Тіло Христове: «Роздроблюється і розділюється Агнець Божий, що Його їдять, але ніколи не з’їдають і причасників Він освячує». "Це таїнственне ламання Хліба і благодать Слова Божого ми переживаємо на кожній Літургії, адже тоді сам Христос приходить, щоб на святім престолі розламати і поблагословити нам хліб та перетворити його на Своє Тіло, а вино – на Свою Кров. І тоді через руки священнослужителів Він хоче накормити нас, щоб ніхто не знеміг у дорозі до мети – життя вічного", – додав владика Ярослав.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав новопоставленого диякона Романа з прийняттям тайни священства. Єпископ подякував семінарійній спільноті, в якій навчався і духовно зростав диякон.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори