SDE

Владика Ярослав: Людина містить в собі найцінніший образ Божий, на відновлення якого Син Божий не завагався пролити власну кров

08 березня 2020
Друк E-mail
Фото пресслужби СДЄ
8 березня, у неділю Торжества Православ'я, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що у Першу неділю Великого посту Церква пропонує нам роздумати над зустріччю Ісуса Христа зі Своїми майбутніми учнями, над тим, як зародилось їх покликання (див. повний текст проповіді). За словами проповідника, особливістю зустрічі Ісуса з Филипом є те, що Господь сам його знаходить. "Ми не чуємо відповіді Филипа. Не знаходимо опису його досвіду покликання і зустрічі з Ісусом. Але ми дізнаємося, що зустріч з Христом спонукає його поділитися тим досвідом з іншими", - наголосив єпископ. Відтак Филип зустрічає свого друга Натанаїла і розповідає йому, як він пережив свою зустріч і впізнав в Ісусі Месію.

Натанаїл прислухається до свого друга і теж зустрічається з Ісусом. Однак з'ясовується, що Христос уже бачив його під смоковницею. "Екзегети бачать у цьому натяк на те, що Натанаїл глибоко вивчав Святе Письмо, бо смоковниця у равіністичній традиції вважалася деревом знання і під нею часто читали та роздумували над Писанням", - пояснив владика Ярослав. Натанаїлові, який увірував, Христос обіцяє, що той побачить ще більші речі.

Далі владика Ярослав звернув увагу вірних на те, що в Першу неділю Великого посту Церква згадує історичну подію перемоги правдивої віри над іконоборством. Єпископ зауважив, що Церква згадує цю подію на початку Великого посту невипадково. "Напевно, мало з нас наважилися б знищити посвячену ікону, але чи замислюємося ми над тим, що всі ми через наші гріхи спотворюємо і нищимо образ Божий в нас?", - звернувся до присутніх проповідник. Людина містить в собі найцінніший образ Божий, на відновлення якого Син Божий не завагався пролити власну кров.

Наприкінці проповіді владика Ярослав закликав вірних у часі Великого посту періодично запитувати себе: "Наскільки мій спосіб мислення є згідний з тим, що говорить щодня Слово Боже, наскільки мій погляд є поглядом Отця і поглядом Христа, котрий лікує, спомагає і милосердиться, наскільки люди пізнають по мені, що Бог є і що Він є найвищою і найціннішою вартістю в житті дочасному і вічному?". Адже мета Великого Посту допомогти нам побачити жалюгідний стан, в якому перебуває ця внутрішня наша ікона і відновити її через покаяння, сповідь, молитву і Євхаристію.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицька єпархії

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори