SDE

Владика Ярослав: Ангели прославляють Бога, сповіщають Його волю і відкривають Його задум

09 листопада 2023
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
  8 листопада, у свято св. Михаїла, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич.

 

Під час проповіді владика Ярослав наголосив, що від початків християнства на нашій землі український народ шукав заступництва архистратига Михаїла і чесних безплотних небесних сил (див. повний текст проповіді). Про це свідчать численні храми, споруджені в їхню честь. "Ікону архистратига Михаїла зображували на багатьох гербах. Наша столиця і багато українських міст мають його як покровителя. Архангел Михаїл є союзником українського війська. В наших щоденних молитвах ми взиваємо: «Святі ангели й архангели, моліть Бога за нас»", - наголосив проповідник.

Єпископ зазначив, що свято св. Михаїла – це добра нагода спрямувати свій духовний погляд на невидимий ангельський світ. Пояснюю чи значення слова «ангел» єпископ зазначив, що з грецької мови воно означає «посланець, вістун». Бог у різних моментах історії спасіння послуговується ангелами, щоб принести свою вістку до людини, об’явити їй свою волю. "Ангели стоять перед обличчям Божим і безнастанно прославляють Бога, але вони також сповіщають Божу волю людині, відкривають Божий задум про спасіння тоді, коли Господь їх посилає", - додав проповідник.

В євангельському читанні сьогоднішнього свята про цю подію розповідає Христос: «Я бачив сатану, що, наче блискавка, падав з неба» (Лк. 10,18). "Ці слова наш Господь говорить до тих 72-ох учнів, яких Він посилав на проповідь у міста, в які сам мав прийти. Учні, повернувшись раділи, що біси, оці впалі ангели, коряться їм силою Христового імені, проте Христос їм говорить, що правдивою причиною їхньої радості має бути те, що їхні імена записані на небі", - зауважив проповідник.

Крім того, владика Ярослав зауважив, що свято св. Михаїла дає нам відповідь на питання: чому у світі так багато зла? "Бунт проти Бога цих ангелів був свідомий, а вибір їх остаточний. Вони були скинені з неба і тепер намагаються шкодити людині, щоб відвернути її від Бога, спокусити до гріха", - пояснив проповідник.

Відтак владика Ярослав пригадав, що віруючі люди завжди перебувають в оточенні добрих ангелів, які зокрема співслужать людині під час Божественної Літургії. "Ми віримо, що кожна людина має свого ангела хоронителя, котрий опікується нею, допомагає в духовній боротьбі, наставляє на праведний шлях. Господь Ісус Христос говорить: «Глядіть, щоб ви ніким з оцих малих не гордували: кажу бо вам, що ангели їхні на небі повсякчас бачать обличчя мого Небесного Отця» (пор. Мт. 18, 10). Тому нинішнє свято – особлива нагода для молитви до нашого ангела-хоронителя, який повсякчасно чуває над нами", - додав проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори