SDE

Владика Ярослав: Тільки в Бозі і з Богом людина може бути вільною і зберегти свою гідність

01 січня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
31 грудня, у неділю після Різдва Христового, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив богослужіння в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м. Дрогобич. Під час богослужіння єпископ уділив дияконські свячення брату Андрію Якиміву, випускникові Дрогобицької духовної семінарії.


Під час проповіді владика Ярослав зазначив, що у східній традиції відразу після Різдва Христового християни соборно прославляють Пресвяту Богородицю, позаяк Вона породила Божого Сина, тоді як пам’ять святого Обручника Йосифа, а також царя Давида та Якова брата Господнього вшановується у найближчу неділю (див. повний текст проповіді). "Таким чином неділя по Різдві Христовому пригадує нам осіб, що мали близьке відношення до Ісуса Христа: царя Давида, що став Його праотцем, святого Йосифа, що Ним опікувався від народження, Якова, що разом з Ним зростав та став вірним Його послідовником", - зауважив єпископ.

Далі проповідник наголосив, що однією з важливих постатей подій Різдва є св. Йосиф Обручник. "У своїх вчинках він керується не власними міркуваннями, а волею Божою, яку йому звіщає ангел Господній. Його власна воля проявилася у рішенні відпустити Марію, що була з ним заручена, коли довідався, що вона носить Дитятко. І це рішення було наслідком його праведності (Мт. 1,19)" - сказав владика Ярослав. Втім, Господь виявляє Йосифові привілей: дати ім’я дитяткові, ім’я Ісус, в якому вписана Його місія спасіння людського роду. Від цього моменту, як чуємо зі слів Євангелія, і надалі Йосиф слухає і досконало виконує те, що йому говорить Господь.

Ще однією особою, яку Церква вшановує в неділю по Різдві є праведний Давид. Євангелист Матей у своїй розповіді акцентує на тому, що Йосиф походив з дому і роду Давида. "Можна сказати, що цей момент є ключовим для Матея, бо в цих подіях євангелист бачить здійснення Божої обітниці Давидові і сповнення слів пророків. Давид є центральною постаттю у родоводі Ісуса Христа, який нам подає євангельське читання неділі перед Різдвом", - сказав владика Ярослав. Важливою рисою згадки про Давида у родоводі Ісуса Христа є те, що Біблія не приховує гріхів і поневірянь Давида, однак разом з тим, він залишається прикладом, взірцем для всіх його нащадків царів.

Третьою постаттю, яка згадується в неділю по Різдві є апостол Яків, брат Господній, що був сином Клеопи і Марії, родички Пресвятої Богородиці і одним з братів (кузенів) Ісуса, про яких декілька разів згадується у Євангеліях (Мт. 13,55). "Яків був учнем і ревним послідовником Ісуса Христа, учасником собору апостолів в Єрусалимі (Ді. 15,13), а згодом став першим єпископом Єрусалиму", - зауважив владика Ярослав.

Відтак єпископ додав, що пам'ять цих трьох святих мужів є запрошенням кожному з нас стати господарями своєї власної історії, співдіяти з Богом у всьому тому, що ми називаємо «історія спасіння», яка є історією визволення людини, віднайдення її гідності, а відтак людини, яка в Бозі віднаходить свою справжню свободу. "Бо там, де немає Бога, там є рабство. Тільки в Бозі і з Богом людина може бути вільною і зберегти свою гідність", - наголосив проповідник.

Після завершення богослужіння владика Ярослав привітав нововисвяченого диякона Андрія з отриманням тайни священства та подякував його батькам, родині і духовним наставникам, які товаришували йому на цьому шляху.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

Теми: Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори