SDE

Владика Ярослав: Св. Йоан Хреститель закликає своє проповіддю до покаяння і хрещення

08 січня 2024
Друк E-mail
Фото Пресслужби СДЄ
7 січня, у свято собору св. Йоана Хрестителя, владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, очолив Божественну Літургію в Катедральному соборі Пресвятої Трійці, в м.Дрогобич.

Звертаючись до вірних, владика Ярослав зауважив, що у свято Собору св. Йоана Хрестителя ми духовно пригадуємо і збираємо, «творимо собор» найважливіших подій з життя Предтечі, які описані на сторінках Євангелій (див. повний текст проповіді). "У сьогоднішньому святі Йоан Христитель прославляється Церквою як ангел і апостол, мученик і пророків печать, серед народжених пречесніший і Божого Слова Голос. Таким урочистим почитанням Церква хоче вказати на важливість цього святого для нас", - зазначив єпископ.

Відтак проповідник наголосив, що св. Йоан Хреститель завдяки своїй проповіді із закликами до покаяння і хрещенню як знаку цього покаяння став відомим серед народу настільки, що священники з Єрусалиму відправили посланців спитати, хто він. Знаючи їхні месіанські очікування, Йоан відповів: «Я не Христос» (Йо. 1,20). "Після інших запитань про свою особу він називає себе голосом вопіющого в пустині і відразу вказує на Христа, який вже є серед свого народу: «Водою я хрищу. Той же стоїть серед вас, якого ви не знаєте; він наступить після мене, а я йому не гідний розв'язати й ремінця сандалі» (Йо. 1,26-27)", - сказав владика Ярослав. Проповідник також додав, що в цих словах Хрестителя ми чуємо заклик до пізнання Того, хто має прийти після нього. Таким чином Предтеча звіщає, що Ісус є Сином Божим, котрий знищить владу гріха.

Крім того, владика Ярослав зазначив, що разом з Йоаном Предтечею цими днями ми стаємо свідками важливого дійства. "Церква впроваджує нас в знаменну подію в житті Ісуса Христа – Його Хрещення у Йорданських водах. Весь християнський люд із великим подивом заглиблюється в таємницю Богоявління. І в цій незбагненій для людського розуму події відкривається нам важлива правда: Бог об’явився нам у людському тілі, щоб обновити й освятити нас і цілу Вселенну", - сказав проповідник.

За словами архиєрея, кожен християнин, подібно як і Христос, переживає своє Хрещення. "Християнське Таїнство Хрещення, занурення чи обмивання водою в ім'я Пресвятої Тройці, є обмиттям з гріхів і народженням людини до надприродного життя, адже своїм хрещенням Христос освятив воду і вчинив її таїнственним знаком відпущення гріхів. Хрещальна вода стає для нас мініатюрою Йорданської ріки", - пояснив єпископ.

Наприкінці проповіді владика Ярослав закликав вірних згадати і всіх тих, хто був в нашому житті дороговказами до Бога. "Сьогодні варто пригадати собі, що і ми можемо і повинні бути такими особами, щоб іншим вказувати на Бога в прямий, чи в посередній спосіб", - наголосив проповідник.

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Ярослав (Приріз), Катедральний собор

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори