SDE

Владика Ярослав: Хто не дякує Богові, а тільки випрошує в Нього дари, показує брак своєї віри

16 січня 2024
Друк E-mail
Фото Преслужби СДЄ
  14 січня владика Ярослав, єпископ Самбірсько-Дрогобицький, відслужив Божественну Літургію в Катедральному соборі, в м. Дрогобич.

 

Пояснюючи недільне євангельське читання про зцілення десяти прокажених єпископ зауважив, що Небесний Отець завжди чує крик вбогого, бо в ньому чує голос Свого Єдинородного Сина (див. повний текст проповіді). "Тому молитва робить те, що є неможливим — вводить до Царства, яке є першим закликом до Отця і останнім проханням до Сина", - наголосив проповідник.

Проповідник зауважив, що заклик «Господи Ісусе, змилуйся над нами» відомий в Церкві як «молитва серця». "Згодом це благання буде повторене від першої особи незрячим, і це є кульмінаційним пунктом, до якого євангелист Лука хоче нас допровадити. Це т.зв. «Ісусова молитва», що поєднує нас із Господом у подорожі нашого життя", - пояснив проповідник.

Далі єпископ зауважив, що прокажені є першими, які звертаються до Ісуса на ім'я. Крім них тільки незрячий (Лк. 18,38) і розбійник на хресті (Лк. 23,4) вимовляють ім'я Ісус, що означає «Бог спасає», як каже Священне Писання: «Бо він спасе народ свій від гріхів їхніх» (пор. Мт. 1,21). "До Нього ми з повною довірою звертаємо наше благання «Помилуй нас», бо Ісус є милосердям Отця. Ціна помилування є взивання Його імені. Це благання об'єднує нас дорогою, що веде до Отця", - додав проповідник.

Слова Євангелія: «І сталось, як вони йшли, очистилися» (пор. Лк. 17, 14), - вказують на те, що ми очищуємось через послух Божому слову, яке наказує нам іти у святу подорож до Єрусалиму. "В цій подорожі не є так, що ми спочатку стаємо праведними, а потім можемо іти за Ісусом. Порятунок не є умовою, а наслідком слідування за Господом. Ісус випередив нас у цій подорожі і в цей же час йде разом із нами", - зазначив проповідник.

Відтак владика Ярослав зазначив, що дякувати Богові може тільки справді віруюча людина. "Бо той, хто не дякує Богові, а тільки випрошує в Нього дари, показує брак своєї віри", - наголосив єпископ. Адже навіть невіруючі звертаються до Бога в скрутну хвилину, але ми забуваємо дякувати. "Цікаво зазначити, що слово «вдячний» походить від слова вдумливий, і ми не можемо по-справжньому бути вдячними, коли ми не задумуємося над отриманим даром", - пояснив проповідник.

Наприкінці проповіді єпископ зазначив, що найвищим способом прослави Бога, який сьогодні має Церква, є Божественна Літургія: "Немає сильнішої молитви на землі, як Свята Літургії, яка сама по собі є молитвою благодарення. У Божественній Літургії ми дякуємо Богові за Його спасіння людського роду".

Пресслужба Самбірсько-Дрогобицької єпархії

 

Теми: Катедральний собор, Ярослав (Приріз)

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори